”Odeća ne znači ništa, sve dok neko ne živi u njoj!” Marc Jacobs

Da li ćemo se baš složiti sa ovim citatom dok gledamo fotografije najskupljih haljina svih vremena, ostaje nam da vidimo, mada možda se možemo odmah i složiti jer većina ovih skupih haljina upravo i ima visoku vrednost jer ju je nosila neka svetski poznata ličnost.

1. Merlin Monro – mala bela haljina, piznata po tome što je u samoj sceni filma Merlin stajala iznad rešetki njujorškog metroa, kada je prošao voz i kompletno joj podigao haljinu a ona koketno pokušavala da je spusti. Ova najpoznatija scena iz filma The Seven-Year Itch se u stvari nikad nije ni našla na filmu jer se scena ponavljala 14 puta i izazivala je toliku buku posetilaca i novinara koji su je sve vreme posmatrali, da je kasnije u montaži nisu iskoristili.

Vilijam Travila, dizajner ove bele haljine ju je čak nazvao i ”bezveznom malom haljinom” ne znajući da će odmah nakon smrti samo njena skica vredeti 50 hiljada dolara, a samu haljinu je 2011. godine licitirao nepoznati kupac koji je dao 5,52 miliona dolara što je najveća cena koja je data za filmski kostim – ikada.

merilin-monro-facebook-moda-haljina

2. Audrey Hepburn – Doručak kod Tifanija

Kada je glumica 1954. godine ušetala u pariski studio Huberta Givenchy-ja u potrazi za kostimima za svoj najnoviji film Sabrina, rodila se saradnja i prijateljstvo koje je obeležilo čitavu eru mode i stila, ostalo je istorija, a svi pamtimo njenu izjavu: ”Samo u njegovoj odeći mogu da budem svoja.”

Crna haljina koju je nosila u kultnom filmu je postal DNK mlade glumice, ali i jedan od najslavnijih modela na svetu, lansiran u milion sličnih varijacija. Hubert ju je upotpunio ogrlicom od bisera, punđom i rukavicama. Ovaj look je postao pojam za chic, a haljina je na aukciji 2006. godine prodata za 900 hiljada funti.

files